5 tips om een goede solar buitendouche te kiezen

5 tips om een goede solar buitendouche te kiezen

Wie wilt dat nou niet in zijn tuin? Een heerlijke solar buitendouche om op een warme zomerdag heerlijk af te koelen. Ik zie de vraag bij Luxxe.nl steeds vaker voorbij komen of een (solar) buitendouche niet een mooie toevoeging is voor in je tuin naast je sauna of jacuzzi.

Ik ga je in dit artikel precies uitleggen wat een buitendouche is en waarom een solar buitendouche een geschikt alternatief is om voor te kiezen. Als je vragen hebt, schroom dan niet om deze aan mij te stellen. 

Wat is een solar buitendouche?

Om het principe van een solar buitendouche goed te kunnen begrijpen is het handig om eerst te weten wat een buitendouche nou precies is. Eigenlijk verklapt de naam het al: het is namelijk een douche waarmee je buiten kunt douchen. 

Stel je eens voor dat je een zwembad hebt in je tuin. Het is dan fijn om zowel voor het zwemmen als erna even gebruik te maken van een buitendouche. Vooraf kun je alvast wennen aan de temperatuur. Na het zwemmen in je zwembad kun je met een buitendouche het chloor en zout van je lichaam afspoelen.

Daarnaast is het ook gewoon lekker ontspannen en hygiënisch om even buiten te douchen. Daarnaast kan een buitendouche ook een mooie aanvulling zijn op je buitensauna of jacuzzi. 

Het grootste verschil tussen een buitendouche en een solar buitendouche is dat een solar buitendouche werkt op zonne-energie. Daardoor zijn de kosten relatief laag.  

Een solar buitendouche heb je in verschillende prijscategorieën. Prijzen beginnen al vanaf €100,- en kunnen oplopen tot zelfs €5000,-. Maar vaak liggen de prijzen tussen de €100 en €300. Het is dus belangrijk dat je van te voren goed bepaalt wat je budget is, zodat je ook weet welke kwaliteit je kunt verwachten. 

Bekijk hier de Sens Design solar buitendouche.

Hoe werkt een solar buitendouche?

Eigenlijk is de werking vrij simpel: een solar buitendouche is een normale douche die de zon gebruikt om het water te laten opwarmen. Het water wordt opgevuld met een reservoir die je kan aansluiten aan je tuinslang. Daarna wordt het reservoir opgewarmd door de zon en kan je heerlijk warm douchen.

Wanneer je de tuinslang aan het waterreservoir aansluit kom je nooit zonder water te zitten. Het is ook een optie om het waterreservoir te vullen en daarna de tuinslang weer te ontkoppelen. Hou er dan wel rekening mee dat een waterreservoir gemiddeld 30 tot 35 liter heeft. 

Ook hebben sommige solar buitendouches een temperatuurregelaar, waarmee je zelf je eigen temperatuur kunt bepalen. Hoe fijn is het dan wel niet tijdens een warme zomerdag om even lekker koel te douchen?

Ook hebben veel solar buitendouches een pompsysteem waarmee je de hardheid van de straal kunt bepalen. Er is eigenlijk heel veel mogelijk. Van een vastgezette en moderne solar buitendouche tot eenvoudige modellen die je zelfs gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld een camping. 

Bekijk hier de AREBOS solar buitendouche.

5 tips om een goede solar buitendouche te kiezen

1. Kies je budget

Je kan natuurlijk voor een goedkoper alternatief gaan. Een normale tuindouche begint al vanaf 30 euro. Maar in dit artikel bespreken we alleen de solar buitendouches. 

Een solar buitendouche heeft veel overeenkomsten met een normale buitendouche en ziet er uit als een paal met een douche kop eraan. Je hebt ze al vanaf 100 euro en ze kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Het is daarom erg belangrijk om goed na te gaan welke kwaliteit je krijgt voor het bedrag dat je moet betalen. 

Een groot voordeel van een solar buitendouche ten opzichte van een normale buitendouche is dat het een goedkopere oplossing is, omdat je niet te maken hebt met een stroomrekening. De zon verwarmt namelijk het water tot een fijne temperatuur. Dus bedenk bij jezelf: hoeveel wil ik besteden en wat krijg ik daar precies voor terug?

2. Bepaal de locatie in de tuin

Je wilt de solar buitendouche natuurlijk op een logische plek neerzetten. Als deze als toevoeging bedoeld is voor bijvoorbeeld je jacuzzi of buitensauna dan is het logisch om deze douche zo dicht mogelijk daarbij neer te zetten. Je wilt namelijk in de winter niet te ver hoeven lopen.

Als je deze solar buitendouche gebruikt voordat je de buitensauna, jacuzzi of zwembad in gaat dan is het belangrijk om altijd even slippers te dragen. Zo voorkom je dat je zand meeneemt en deze dus niet smerig worden. 

Wanneer je naakt wilt gaan douchen is het belangrijk om de solar buitendouche op een plek te zetten waar je zoveel mogelijk privacy hebt en je buren je dus niet zien. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een solar buitendouche te nemen met een (houten) cabine, zodat dit probleem direct is opgelost. 

Bekijk hier de Tillvex solar buitendouche.

3. De ondergrond

Net zoals bij een buitensauna en jacuzzi is het belangrijk dat de ondergrond bij een solar buitendouche stevig en niet te glad is. Tevens raad ik het ook aan dat de ondergrond iets af loopt, zodat het water gemakkelijk naar het afvoerputje kan stromen. Het hebben van een afvoerputje is echt een must. 

Ga dus bij jezelf na: van welk materiaal moet mijn ondergrond zijn? Je kan bijvoorbeeld voor een houten vlonder gaan of steen. Bij steen moet je wel opletten dat het niet te glad is. Mocht dat wel het geval zijn dan kan je er altijd een anti-slipmat over heen leggen. 

4. Installatie

De installatie van een buitendouche is geheel afhankelijk van het type variant dat je aanschaft. Vaak zijn de wat goedkopere varianten gemakkelijk om aan te sluiten. Bij de duurdere varianten moet je vaak een loodgieter inhuren, omdat er leidingen aangelegd moeten worden.

Ook kan het zijn dat je de buitendouche aan een achterwand gemonteerd wilt hebben. Ik raad je dan aan om dit door vakmensen te doen, zodat je altijd de garantie hebt dat het goed wordt aangesloten.

Gelukkig is de installatie bij een solar buitendouche vaak makkelijker. Dit komt omdat een solar buitendouche vaak een waterreservoir heeft die je met een tuinslang kunt vullen en het is daarom niet noodzakelijk om een extra leiding aan te leggen. Ook zijn deze solar buitendouches vaak mobiel, waardoor je ze niet aan een wand of muur hoeft te bevestigen. 

5. Rekening houden met weer-omstandigheden

Als je tijdens de wintermaanden geen gebruik maakt van je solar buitendouche dan is het belangrijk dat je de waterleiding laat leeglopen. Een (solar) buitendouche is namelijk erg gevoelig voor vorst en je wilt natuurlijk niet dat deze kapot vriest. 

Nu je bovenstaand artikel hebt gelezen weet je een stuk beter waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een solar buitendouche. Mocht je vragen hebben, stuur mij dan even een berichtje. Ik help je graag.

   Luxxe.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart