Waarom jij graag een openhaard buiten wilt hebben

Waarom jij graag een openhaard buiten wilt hebben

Een openhaard buiten is eigenlijk niets meer dan een houtkachel die je buiten in je tuin kunt gebruiken en daardoor heerlijk kunt nagenieten tijdens een zomeravond of juist op een koude winterdag.

In dit artikel ga ik je stapsgewijs uitleggen wat een openhaard buiten precies is, hoe deze werkt en waar je op moet letten tijdens de aanschaf er van. Mocht je vragen hebben tussendoor, stuur me dan gerust een berichtje!

Wat is een openhaard buiten?

Als jij thuis een (grote) tuin of terras hebt dan wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van maken. Met een mooie openhaard buiten is het heerlijk vertoeven tijdens een lange zomernacht of een koude winterdag.

Natuurlijk is een openhaard buiten in de zomer minder noodzakelijk dan in de winter. Daarom raad ik je ook aan om zelf te bepalen hoe graag je in de winter buiten wilt zitten en of deze aankoop ervan noodzakelijk voor je is. Als je er wel voor kiest om er eentje aan te schaffen, lees dan vooral eventjes verder.

Een openhaard buiten, ook wel openhaard of buitenhaard genoemd, is in verschillende modellen te koop in zowel een fysieke showroom als een online winkel. De meeste openhaarden zijn geschikt voor vrijwel elke tuin of buitenterras. Ook als je een wat kleinere tuin hebt is het altijd mogelijk om een openhaard te kunnen plaatsen. 

Het is wel belangrijk om goed na te denken over waarom je een openhaard buiten wilt aanschaffen. Ben je vooral op zoek naar warmte en gezelligheid? Of wil je eventueel ook een barbeque in de openhaard hebben?

Ook is het belangrijk om na te denken over waar je jouw openhaard buiten wilt neerzetten. Gewoon in je tuin, of onder een overkapping of in een serre

Daarnaast moet je goed nadenken over het materiaal van de buitenhaard en of je kiest voor eentje met of zonder houtopslag. Er zijn heel veel mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een gietijzeren of een roestvrijstalen openhaard buiten.

Gietijzer heeft een klassieke uitstraling en heeft als voordeel dat het de warmte goed verdeeld. Een roestvrijstalen openhaard daarentegen kan weer beter tegen verschillende weer omstandigheden zoals regen. Daarnaast moet je goed rekening houden of een buitenhaard vast in je tuin staat of dat je deze eventueel wilt verplaatsen. En ook welke brandstof in de buitenhaard gebruikt wordt. 

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van een openhaard buiten?

 • Welke plek in je tuin

Zoals ik hierboven al kort aangaf is het heel erg belangrijk om de locatie van de buitenhaard vast te stellen. Wil je deze bijvoorbeeld onder een afdak of in een serre? Of liever gewoon helemaal buiten? Probeer goed te kijken naar een model die past bij de locatie in jouw tuin.

 • Welke prijsklasse?

Het merendeel van de buitenhaarden beginnen rond de €100,- en kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Toch heb je tussen de €100,- en €200,- al een prima kwalitatieve openhaard buiten. Kijk dus goed naar een buitenhaard die goede reviews heeft en probeer ook goed te achterhalen wat het garantie- en serviceniveau is van het bedrijf waar je deze koopt.

 • Welke verbranding vindt er plaats?

Het is ook belangrijk om te kijken naar de verbranding die plaatsvindt in de buitenhaard. De meest gekozen optie en ook nog steeds het meest populair is toch wel een buitenhaard die hout als verbranding heeft. Er zijn heel veel verschillende modellen die op hout worden gestookt. Maar ook zijn er opties om bijvoorbeeld te kiezen voor een gaskachel of een elektrische kachel

 • Gezelligheid en warmte of ook voor een barbeque?

Ga bij jezelf na: waarom wil ik een buitenhaard? Wil ik dit voor de warmte en gezelligheid of heeft het ook een extra functie voor bijvoorbeeld een barbeque, lekker te grillen of zelfs eentje met een pizza oven? Deze vraag kan je eigenlijk het beste stellen zodra je ook een besluit maakt voor de locatie in je tuin. 

 • Welk materiaal

Er zijn verschillende soorten materialen waaruit je kunt kiezen. Elk materiaal soort heeft weer zijn voor- en nadelen. Grotendeels kan je kiezen uit gietijzer, staal, roestvrijstaal, cortenstaal en keramiek. 

 • Veiligheid

Bij het gebruik van een openhaard buiten is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hier moet je altijd rekening mee houden, vooral als je kinderen of huisdieren hebt die eventueel ook dicht in de buurt van de buitenhaard kunnen komen.

Sommige buitenhaarden hebben geen vonkscherm, dus daardoor kunnen er vonken van het vuur af spatten en kunnen terecht komen op je kind of huisdier. Zorg er dus voor dat deze buitenhaard op een plek wordt geplaatst dat ze er minder goed bij kunnen komen en probeer de vonk spetters af te schermen. 

Daarnaast heeft elke kachel zijn veiligheidsinstructies die je specifiek moet opvolgen. Mijn advies is daarom ook om per kachel specifiek te kijken naar de veiligheidsinstructies.

Welke keuzes zijn er in een openhaard buiten?

Hieronder laat ik een aantal opties zien waaruit je kunt kiezen. 

1. De houtkachel

Ten opzichte van een normale tuinhaard heeft een houtkachel wel een deur. Ook al lijken deze kachels erg op elkaar, een houtkachel is een veiligere optie wanneer je kleine kinderen hebt, omdat je de deur van een traditionele houtkachel dicht kunt doen. Een groot voordeel van een traditionele houtkachel is dat deze ook een stuk minder hout verbruikt. 

2. De gietijzeren tuinhaard 

Bij een gietijzeren buitenhaard is er sprake van een wat meer stijlvollere en klassiekere uitstraling. Gietijzer is een mengsel van voornamelijk koolstof en ijzer en je kan deze herkennen aan het ruwe oppervlak. Een gietijzeren tuinhaard komt daarnaast al snel op de gewenste temperatuur, omdat deze de warme goed geleidt. Ook heeft deze tuinhaard over het algemeen een hele lange levensduur, omdat het koper in de gietijzer er voor zorgt dat deze niet snel roest

3. De cortenstaal tuinhaard

Ook cortenstaal tuinhaarden worden steeds vaker verkocht. Je kan dit materiaal vergelijken met RVS en is daarnaast ontzettend duurzaam. Ook de robuuste roestige kleur zorgt ervoor dat dit materiaal een mooi uiterlijk krijgt. Daarnaast is het materiaal vorstbestendig en heeft het een duurzame levensduur en kan daardoor het gehele jaar door buiten blijven staan. 

Nu weet je grotendeels welke mogelijkheden er zijn. Mocht je nog vragen hebben, stuur mij dan even een berichtje. 🙂

   Luxxe.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart